Hit és Fény Közösség


A Hit és Fény lelkiségi mozgalom, fogyatékos emberek, szüleik s barátaik számára 1971-ben, római katolikus közegben született a franciaországi Lourdes-ban. Az évek során, különböző, más felekezeti tagok bekapcsolódásával, egyre inkább ökumenikus jellegűvé lett.

 1991-ben a sepsiszentgyörgyiek két csíkszeredai testvért meghívtak egy találkozóra. Hazatérve elindult a Hit és Fény közösség Csíkszeredában. 1995-ben már kb. 15-en gyűltek össze.

 Összejöveteleinken az Útravalóval foglalkozunk. Isten szava a mi Útravalónk, melyet minden hónapban közzétesz a közösség az egész világon, s erről beszélgetünk el találkozóinkon. Ugyanakkor örvendünk, hogy együtt lehetünk, s a világ többi hit és fényes közösségére gondolunk (pl. a mexikóiak), akik hozzánk hasonlóak és értékesek számunkra, mert tudunk róluk.

 Különböző tevékenységeket folytatunk: szeretünk gyertyát önteni, varrunk, fonalgrafikával foglalkozunk, üdvözlőlapokat készítünk, fúrunk, faragunk… Nagyon szeretjük a keresztény szimbólumokat. Minden foglalkozásról viszünk haza valamilyen emléket, amely felidézi otthon az ott töltött boldog együttlétet. A következő találkozóig – ami minden hónap szerdáján van du. 4-kor a Lasarus házban – feladatokat kapunk. Például, egymásért imádkozunk, vagy kiscsoportban még találkozgatni addig, valamelyik társamra vigyázni, odafigyelni…

 Ráduly Piroska elmondja, hogy „itt csiszolódni tudunk, és tartós barátságok jönnek létre. Pl. F. Hajnival a közösségben lettünk barátok ’95-ben. Náluk, az üzletnél praktikáztam, s meghívott a közösségbe. Nehezen lettem a csoport tagja, mert a szüleimet zavarta, hova járok. Tán szektásokhoz? Még sokakat zavart, s otthagytam a közösséget, de visszatértem, mert sehol sem kaptam meg amit itt. Itt bátran kimondhatom, ami bennem van, nem nevetnek ki, bizalommal lehetek irántuk. Nem úgy van, mint másoknál, ahol mindig meg kell felelni, s én egyre erősebb, jobb kellene legyek. Itt mindig csak a jót lehet megtapasztalni. Nálunk a jelenlét a fontos, s nem, hogy ki és milyen vagy. Örvendünk, hogy vagyunk, s hogy együtt vagyunk.”

 A közösségünkhöz most több mint 40 ember tartozik, s mindenki fontos, még azok is, akik nem tudnak eljönni találkozóinkra, de figyelemmel vagyunk irántuk, felkeressük. Ezek az emberek nem véletlen kerültek közénk. Többnyire személyes megszólításra jöttek. Egyszerűen megkérdeztük: –Van-e barátod? Nekünk van egy közösségünk, ahová várunk, ha akarsz jönni.

 A Hit és Fény az Egyház Szíve, akik nem tudnak nagy teljesítményeket felmutatni, de együtt éreznek, s ez a szív dobog. Elérhetőek vagyunk a Lasarus házban – mint említettük – vagy Gál Edit által, a csoportfelelősön keresztül (310-309).

 A Hit és Fény lelkiségi mozgalom azon a meggyőződésen alapul, hogy a fogyatékos személyt – bármilyen mértékű legyen is fogyatékossága – szereti az Isten. Jézus él a fogyatékos emberben is, még ha az ezt alig vagy egyáltalán nem képes is kifejezni. Hiszünk Szent Pál szavaiban: „Isten azt választotta ki, aki bolond, hogy zavarba hozza a bölcseket, és a gyengéket választja, ki hogy zavarba hozza az erőseket” (1Kor 1,27-28)

VISSZA