LELKI MANNA
BIBLIA
TANÍTÓHIVATALI IDÉZETEK
PRÉDIKÁCIÓK
IMÁDSÁGOK
HIVATÁSVÁLASZTÁS
EUKARISZTIKUS CSODÁK
SZERELMES LEVÉL ATYÁDTÓL
GYERMEKSZÍVVEL
MILLIOMOS JÁTÉK
MEGVÁLTÁS PROGRAM
ÁLDÁS (dia)
A NÉGY GYERTYA (dia)
MINT A GYERMEK (dia)
ÉRIK A MANNA
 
 
Hogyan bánjunk a jövedelmünkkel?

Írta: Whit Criswell

11 évig dolgoztam a bankszakmában. Láttam embereket hitelt felvenni, találkoztam olyanokkal, akik befektették a pénzüket. Láttam nagy jövedelmű embereket, akik bölcsen fektettek be és olyanokat is, akik a jövedelmüket ostobán eltékozolták. Embereket hitelkártya nélkül, és olyanokat is, akik 15 félével rendelkeztek. Voltak azonban sokan, akik fizetéstől fizetésig éltek. Sok könyvet elolvastam, tanultam a bankárképzőben és rengeteg szemináriumon részt vettem, de a pénzügyekre vonatkozó legjobb képzést mégis a Bibliából kaptam.

Hiszel Istenben? Bízol benne? Gondolod, hogy Ő hazudik? Ha engem kérdezel, elmondhatom, hogy hiszek és bízom benne és azt is tudom, hogy nem hazudik. A Bibliában többször beszél a pénzről, mint bármi másról. Miért? Mivel fontosak vagyunk a számára, ezt a témát is fontosnak tartja. Tudja, hogy ,,ahol a mi szívünk van, ott lesznek a kincseink is”. És azt is tudja, hogy a pénz szeretete minden rossznak a gyökere. Aki szereti a pénzt, sohasem fog eléggel rendelkezni, és aki szeretne a vagyonában gyönyörködni, soha nem lesz elégedett a jövedelmével.

A filmbéli Forrest Gump a kővetkezőt mondta: ,,Sok mindent megtudhatsz valakiről a cipője alapján.” Én ezt úgy mondanám, hogy sok mindent megtudhatsz valakiről, ha belepillantasz a csekkfüzetébe.

Gondoljuk most: végig isteni szemszögből a pénzügyeket:

Ř      Isten mindennek a tulajdonosa! ,,Az Úré a föld és ami betölti.” (Zsolt 24,1). Az Ő sáfárai és menedzserei vagyunk. Így aztán felelősek vagyunk azért, hogy hogyan gazdálkodunk az erőforrásaival, a bankszámlájával; hogyan vigyázunk az Ő házára, autójára és ruháira. A sáfárság jelentése a következő: az Isten által adott erőforrások használata a tőle kapott célok elérése érdekében. Mi azt mondjuk, ,,Én dolgoztam meg érte, úgy költöm el, ahogy akarom. Ez az én pénzem.” De álljunk meg egy pillanatra: Isten nélkül nem kapnál levegőt, nem lennének adottságaid, sem erőd, hogy reggel felkelj és elmenj dolgozni. Minden Istené; én pedig csak a ,,menedzser” vagyok!

Ř      Isten beíratott bennünket egy Személyiség Fejlesztő Iskolába. Az időnk rövid ezen a földön. Isten a pénzt személyiségfejlesztésre használja. Pusztán eszköz a kezében. Anyagi lehetőségeink formálják az értelmünket, testünket, magatartásunkat, a céljainkat, beleérző képességünket, nagylelkűséget. Kérdezd meg rendszeresen Istentől: ,,Mit akarsz megváltoztatni az életemben, hogy tovább csiszold a személyiségemet?”

Ř      Isten a pénzt arra is használja, hogy megvizsgálja indítékainkat, képességeinket és integritásunkat. Körbe vagyunk véve kísértésekkel. A gazdagsággal együtt járhat a mohóság, érzéketlenség, önteltség és önzés. A különböző gyűjtéseken általában kevesebbet adakoznak azok, akiknek az éves jövedelme meghaladja a 100.000,- USD-t mint azok, akik évente 30.000,­USD-t, vagy kevesebbet keresnek!

Egy lelkész a buszon fizetett a jegyéért. A sofőr túl sok pénzt adott neki vissza. „Maga többet adott vissza,” mondta. „Igen, tudom.” Válaszolta a sofőr. „Jártam a templomában és kíváncsi voltam rá, hogy azt teszi-e, amit prédikál!” A pénz fantasztikus eszköz és próba, valamint lehetőség a hitvallásra. Megmutatja azt, hogy mit is szeretünk igazán. Jézus mondta: „Ahol a kincsed, ott a szíved is.” (Mát 6,21)

De mi nem szívesen járunk ebbe a bizonyos Személyiség Fejlesztő Iskolába, igaz? Szeretnénk osztályokat átugrani vagy elkerülni az iskolát - akkor azonban kárára lehetünk magunknak és családunknak is. Emlékezz a következőre: Nincsen módszer a gyors meggazdagodásra; Isten malmai talán lassan őrölnek, de akkor is a legjobbak!